Ultrazvuk u trudnoći

Ultrazvuk u trudnoći – Nakon prvog ultrazvučnog pregleda u trudnoći, kada se konstatuje starost trudnoće i termin porođaja, sledeći ultrazvučni pregled se radi od 12-14 nedelje trudnoće. Prilikom ovog pregleda se ponovo konstatuje termin porođaja, vide se glavica, trbuh bebe, rukice, nogice. Meri se vratna brazda bebe (NT), postojanje nosne kosti. Ovaj pregled je važan zato što se trudnici savetuje da nakon pregleda da krv na analizu radi dabl testa. 

Dabl test nam služi da se odrede matematički rizici za neke od anomalija ploda. Služi nam da se poveća sigurnost da će u genetskom smislu sve biti u redu sa bebom. Iz krvi se uzimaju dva hormona (PAPP-A i slobodni beta HCG) i u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom određuju se rizici. Ukoliko je nalaz uredan, nastavlja se sa redovnim praćenjem trudnoće. 

Ultrazvuk u trudnoći

Ukoliko postoje određeni rizici, može se nakon ultrazvučnog pregleda raditi tripl ili kvadripl test. Oni se rade između 15 i 19 nedelja trudnoće. Tripl test znači da se određuju vrednosti tri hormona ( beta HCG, Alfa feto protein i Estriol).

Kvadripl test podrazumeva i četvrti hormon, Inhibin A. Kvadripl test je nešto precizniji. 

Uobičajeno, sledeći ultrazvučni pregled se radi između 20 i 24 nedelja trudnoće. Tada se može videti detaljnija anatomija bebe lobanja, mozak, lice, vrat, grudni koš, srce, trbuh bebe, unutrašnji organi, rukice, nogice, pol bebe. Vidi se stanje posteljice, plodove vode, pupčana vrpca. 

Sledeći ultrazvučni pregled se radi između 30 i 34 nedelja trudnoće. Opet se prati stanje bebe, organi bebe, njeno napredovanje, telesna masa, stanje i količina plodove vode, starost posteljijce.

Osim ovih klasičnih i uobičajenih ultrazvučnih pregleda mogu se raditi i pregledi van gore navedenih termina.

Može se raditi i 4D ultrazvučni pregled. Ovaj pregled nam omogućava da bebu gledamo trodimenzionalno na najkvalitetnijem ultrazvučnom aparatu. Četvrta dimenzija je vreme, što znači da bebu i njene pokrete gledamo uživo.

Ultrazvučni pregledi nam omogućavaju da povećamo sigurnost i izvesnost da će biti sve u redu sa bebom. Ipak, ultrazvučni pregledi nisu svemogući, ali svakako nam mnogo znače u smanjenju rizika po majku i bebu.

Zakažite svoj pregledu u AB Medicalu i ostanite ZDRAVOLEPI