Ekpertski ultrazvučni pregled

Ekpertski ultrazvučni pregled je detaljan ultrazvučni pregled fetusa koji se obavlja između 20. i 24. nedelje trudnoće od strane lekara sa iskustvom u otkrivanju anomalija ploda. U tom periodu su organi ploda dovoljno razvijeni da mogu da se vrlo detaljno pregledaju, dok veličina ploda nije tako velika da bi ometala dijagnostiku.

Ekpertski ultrazvučni pregled se radi da bi se procenilo da li se vaša beba razvija normalno. Ovim pregledom se dobija veliki broj informacija o bebi.

Kongenitalne anomalije se definišu kao postojanje različitih strukturnih defekata otkrivenih na rođenju deteta. Iako, relativno niske učestalosti (2-4% svih porođaja), fetalne anomalija su uzrok oko 30% perinatalnih smrtnih ishoda u razvijenim zemljama. Adekvatno postavljanje dijagnoze fetalne anomalije, daje važne smernice o daljem toku trudnoće, o načinu porođaja, tretmana novorođenčeta i brzog upućivanja do specijalizovane ustanove za prihvat novorođenčeta sa anomalijom.

Ekpertski ultrazvučni pregled

Najveći broj beba se rađa zdravo. Ipak, svaka žena, bez obzira na godine života, ima mali rizik za rađanje deteta sa nekim fizičkim ili mentalnim oštećenjem. Veliki broj anomalija se može videti prilikom ekspertskog ultrazvučnog pregleda.

Razlozi da uradite ovakav pregled su:

  • Da se proveri rast i razvoj Vaše bebe
  • Da se identifikuju ozbiljne anomalije ploda koje nisu kompatibilne sa životom ili su praćene ozbiljnim oštećenjem zdravlja
  • Da se otkriju anomalije bebe koje se mogu lečiti

Po završetku ovog ultrazvučnog pregleda, urađenog u optimalnim uslovima, očekuje se da je moguće otkriti oko 95% slučajeva spine bifide, 80 % slučajeva rascepa usne i nepca, 60-70 % srčanih mana ploda. Ovim pregledom je moguće postaviti sumnju na postojanje Daunovog sindroma kod bebe u oko 50-70 % slučajeva, ali, skrining test prvog trimestra trudnoće je po ovom pitanju bolja metoda. S obzirom da 30-50 % plodova obolelih od Daunovog sindroma izgledaju normalni na ultrazvučnom pregledu, samo određivanjem kariotipa ploda je moguće postaviti dijagnozu ove boesti.

Važno je znati i da ultrazvučnim pregledima nije moguće otkriti neke druge zdravstvene probleme bebe kao na primer autizam, cerebralna paraliza, slepilo, gluvoća…

Ukoliko se prilikom Vašeg ultrazvučnog pregleda uoči neki problem, bićete o njemu detaljno informisani. Sa Vama će obaviti razgovor naš tim lekara u kome se nalaze konsultati koji su specijalizovani za rešavanje uočenog problema. Biće Vam predočena vrsta uočenog problema, prognoza, eventualna dalja ispitivanja u trudnoći, mogućnosti, način lečenja bebe nakon rođenja, kao i rizici.

Zakažite svoj pregled u AB Medicalu i ostanite ZDRAVOLEPI