Lečenje Rozacee

Lečenje Rozacee – Rozacea ili crvenilo na licu je hronično zapaljensko oboljenje lojnih žlezdi koje zahvata kožu lica kod odraslih osoba, a najčešće se javlja kod žena. Rozacea se može pojaviti na svim tipovima kože češće kod osoba koje su svetle puti i iuraženijeg rada lojnih žlezda. 

Oboljenje je veoma uporno i može trajati godinama, u dermatologiji se rozacea uzima za stanje kože. 

Klinički se najčešće javlja na obrazima u vidu difuznog crvenila, kapilara ili akni.

Postoji četiri tipa rozacee:

Prvi tip je eritematotelangiektatična rozacea koja se karakteriše naletima crvenila, trajnim crvenilom, popucalim kapilarima.

Lečenje Rozacee

Drugi tip je papulopustularna rozacea kod koje se, uz prethodnu pojavu, pojavljuju i simptomi nedefinisanih bubuljica, sa ili bez saadržaja gnoja. 

Treći tip je rinofima koja je karakteristična za muskarce. Ono što je karakteriše, uz sve prethodno nabrojane tegobe, je momenat pojavljivanja i uvećanja lojnih žezdi zbog čega koža lica dobija neravnu površinu uz značajno uvećanje nosa.

Četvrti tip je okularna rozacea koja zahvata oči. Klinički podseća na konjuktivitis i može sadržati sve prethodno navedene karakteristike, a može biti lokalizovana samo na očima.

Načini lečenja rozacee su sledeći:
● Lokalno (kreme i losioni sa antibiotskicima i protivupalnim supstancama ili laserom),
● Sistemsko (oralna antibiotksa terapija ili u težim slučajevima kortikosteroidna),
● Kombinovano.

Ističemo da se rozacea može držati pod kontrolom, lečenje je individualno i skrećemo pažnju da je najvažije konsultovati se sa doktorom dermatologije i pridržavati se svih saveta u lečenju. 

Budite sigurni sa AB Medical timom.